چرا کشاورز به سمت کشت برنج می‌رود؟

یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت اصلاح الگوی کشت به منظور مدیریت منابع آبی در حوزه کشاورزی، گفت: باید در هر استانی یک کشت به عنوان اولویت اول به کشاورزان معرفی شود و کشاورز اطمینان حاصل کند که اگر به جای محصولی آب بر، محصول دیگری را کشت کند، از او خریداری خواهد شد.

غلامعلی کوهساری در گفت و گو با ایسنا، با تاکید بر ضرورت مدیریت منابع آبی به ویژه در حوزه کشاورزی، بیان کرد: حدود ۹۰ درصد از آب قابل استحصال در سطح کشور در حوزه کشاورزی به مصرف می رسد البته آمارها در این حوزه متغیر بوده و گاهی دوستان از وزارت جهاد کشاورزی این عدد را کمتر اعلام می کنند. اما مطلب قابل توجه این است که بخش عمده آب قابل استحصال در حوزه کشاورزی به مصرف می رسد و بنده ضرورت مدیریت منابع آبی در حوزه کشاورزی را هم به وزیر پیشین جهاد کشاورزی و هم به وزیر کنونی این وزارت خانه تاکید کرده ام.

تنها ۸ درصد آب قابل استحصال در حوزه شرب به مصرف می رسد

وی در ادامه اظهار کرد: امروز تنها حدود ۷ تا ۸ درصد از آب قابل استحصال در سطح کشور در حوزه شرب استفاده می شود و مدام به مردم تاکید می کنیم که صرفه جویی کنند. البته صرفه جویی در همه حوزه ها حائز اهمیت است.

این عضو کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه اصلاح مدیریت مصرف آب باید از حوزه کشاورزی آغاز شود، گفت: استفاده  از تجهیزات نوین آبیاری و بروزرسانی تجهیزات و اصلاح الگوی کشت نقش موثری در مدیریت منابع آبی در حوزه کشاورزی دارد. مثلا اگر خطوط انتقال آب کشاورزی از شکل کانال به لوله تغییر یابد با کاهش میزان تبخیر، شاهد کاهش هدر رفت آب در این حوزه خواهیم بود.

نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: ما اگر بتوانیم حتی ۵ یا ۶ درصد از آب قابل استحصالی که در حوزه کشاورزی به مصرف می رسد را کاهش داده و آن را به حوزه شرب منتقل کنیم گام بزرگی برداشته ایم.

وی در ادامه با بیان اینکه  اولویت اول کارگروه مبارزه با کم‌آبی باید حمایت از کشاورزان برای استفاده از روش‌های آبیاری نوین و اصلاح الگوی کشت باشداز سوی دیگر استفاده از روش های آبیاری قطره ای یا آبیاری بارانی خود نقش موثری در کاهش مصرف دارد، تاکید کرد: اکنون نیز از این روش ها استفاده می شود اما باید به طور گسترده تر از این روش ها استفاده شود.

کوهساری با تاکید بر اصلاح الگوی کشت برای مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی گفت: متاسفانه کارگروه مبارزه با کم آبی، کشاورزانی که از منابع زیر زمینی استفاده می کنند را جریمه کرد در حالی که در کارگروه مبارزه با کم آبی باید به دنبال روش های نوین آبیاری و اصلاح الگوی کشت بود. اگر این دو موضوع دنبال شد و کشاورز سرپیچی کرد آنگاه باید کشاورز جریمه شود.

وی افزود: متاسفانه در بحث اصلاح الگوی کشت در دولت های قبلی و دولت فعلی کار چندانی انجام نشده است. متاسفانه امروز محصولی مانند برنج که آب زیادی مصرف می کند در استان های کم آب و حتی استان تهران نیز کشت می شود در حالی که محصولی مانند برنج نباید در استان های کویری کشت شود. اما چرا کشاورز به سمت کشت برنج می رود؟ چون اصلاح الگوی کشتی صورت نگرفته و کشت جایگزینی به کشاورز معرفی نشده است، کشاورز که درآمدش وابسته به کشت برنج است، به سمت کشت برنج می رود.

کوهساری در پایان خاطرنشان کرد: بحث اصلاح الگوی کشت باید از گذشته کلید می خورد امروز نیز این امر یک ضرورت است. باید در هر استانی یک کشت به عنوان اولویت اول به کشاورزان معرفی بشود و کشاورز اطمینان حاصل کند که اگر به جای برنج محصول دیگری را کشت کند، از او خریداری شود، اگر این اتفاق رخ دهد قطعا کشاورزان نیز در مسیر اصلاح الگوی کشت همراهی لازم را خواهند داشت.

انتهای پیام

کد خبر 52846

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =