مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو از رتبه بندی آبهای آشامیدنی و بطری شده و وجود عسل و زعفران تفلبی در بازار خبر داد و درباره صدور مجوز خمیر مرغ گفت: از نظر وزارت بهداشت استفاده از خمیر مرغ ممنوع است اما سازمان دامپزشکی بدون توجه به این ممنوعیت مجوز خمیر مرغ صادر می‌کند.

حسین رستگار امروز در یک نشست خبری گفت: یکی از برنامه‌هایی که دنبال می‌شود رعایت نکات بهداشتی در استفاده از ظروف یکبار مصرف است چرا که این ظروف در مراسم عمومی، عزاداری و جشن‌ها مصرف بالایی دارد.

وی ادامه داد: بسیاری اوقات نوشیدنی‌های داغ مثل چای و مواد غذایی را در ظروف یکبار مصرف شفاف و نازک می‌گذارند که مضر است و مواد مضر را به بدن وارد می‌کند.

رستگار گفت: باید ظروف یکبار مصرف با توجه به جنس و شرایط مصرف تفکیک شود و برای مواد داغ از ظروف کاغذی یا فوم استفاده شود و از ظروف شفاف برای نوشیدنی‌های سرد استفاده شود.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو ادامه داد: درجه حرارت موجود در آب‌جوش، چای، شیر داغ یا غذای داغ می‌تواند مواد آلاینده را در ظروف یکبار مصرف شیشه‌ای به غذا منتقل کند البته مصرف یک یا دو بار ضرری ندارد اما در طولانی‌مدت اثرات خطرناکی دارد و شرایط رژیم غذایی و استرس بر آن مؤثر است.

رستگار گفت: از طرفی ظروف شیشه‌‌ای نیز باید کاملاً شست‌وشو داده شود تا بیماری را منتقل نکنند البته همه نوع کالای غیرمجوز و قاچاق وجود دارد.

وی افزود: در لوازم یکبار مصرف نیز ظروف قاچاق دیده می‌شود که نشان استاندارد را ندارد در حالی که باید این ظروف نشان استاندارد و سازمان غذا و دارو را داشته باشند به همین دلیل برای نظارت بر مواد آلاینده برنامه‌ای را در طرح تحول نظام سلامت دنبال می‌کنیم تا آلاینده‌ها و مواد تقلبی بررسی شوند.

وی گفت: سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو وظیفه نظارتی دارند و موازی پیش می‌روند به همین دلیل باید استانداردها بازنگری شوند و در طرح کلانی که در دست بررسی داریم میزان آفت‌کش‌ها، سموم در باغات میوه‌های استفاده می‌شود را بررسی خواهیم کرد چرا که بسیاری از سموم جدید وارد بازار می‌شوند.

وی گفت: البته فرهنگ‌سازی بیش از 50 درصد می‌تواند بر میزان استفاده از ظروف یکبار مصرف مضر، مؤثر باشد چرا که مردم نمی دانند چه ظروفی مضر یا غیرمضر است.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو از ارائه پیشنهاد طرح شناسایی و کنترل آلاینده‌ها و تقلبات مواد غذایی به وزیر بهداشت خبر داد و گفت: تقلبات روز به روز پیچیده‌تر می‌شود و بررسی آنها از جنبه آزمایشگاهی سخت‌تر شده است ما خیلی از استانداردها را داریم اما بسیاری از مواد مضر دستکاری می‌شوند و به همین تقلبات جدید رخ می‌دهد.

رستگار گفت: به عنوان مثال در چای و زعفران می‌بینید مواد تقلبی به آن اضافه می‌کنند یا در عسل شاهد وجود تقلباتی هستیم که باید بررسی شوند.

وی افزود: فلزات سنگین موجود در میوه‌ها و سبزی‌ها قبلاً با دستگاه‌های معمولی قابل بررسی بودند اما اکنون شناسایی آنها بسیار سخت شده و هزینه دستگاه‌های جدید 5 هزار میلیارد تومان است البته تعدادی از این دستگاه‌ها در کشور موجود است اما نمی‌توانیم همه آزمایشگاه‌ها را به آن مجهز کنیم.

رستگار ادامه داد: تقلبات در هر زمانی متفاوت است در روغن پالم که وجود داشت به جای روغن حیوانی روغن گیاهی استفاده می‌کردند چون ارزان‌تر بود یا در عسل می‌بینیم به جای گل، قند جلوی کندوها می‌گذارند تا شیره قند تولید شود.

وی ادامه داد: وظیفه سازمان غذا و داروست که مواد غذایی را از نظر ایمنی سلامت و ارزش تغذیه‌ای بررسی کنند اما در مورد عسل نیز شاید ایمنی و سلامت را داشته باشد اما ارزش تغذیه‌ای ندارد.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو در مورد سوسیس و کالباس نیز گفت: در این مورد نیز بر روی ارزش غذایی آن بحث می‌شود چرا که مصرف سوسیس و کالباس ضرری ندارد به شرط آنکه تأییدیه سازمان غذا و دارو را داشته باشد و از کارخانجات معتبر تولید شده باشد نه اینکه از مغازه‌های زیرپله‌ای تولید شود در این صورت مصرف آن خطرناک خواهد بود.

رستگار در مورد خمیر مرغ نیز گفت: خمیر مرغ قبلاً مجوز داشته اما به تازگی در بررسی‌های انجام شده مشخص شد بعضی از خمیر مرغ‌های تولیدی طبق شرایط استاندارد تولید نمی‌شوند گاهی استخوان مرغ در آن له می‌شود که آلایندگی ایجاد می‌کند و گاهی بافت‌های غیرگوشت مثل غضروف در آن وجود دارد بنابراین خمیر مرغ از نظر ارزش غذایی و کیفیت اجازه تولید ندارد.

وی افزود: هر چند که سازمان دامپزشکی اعلام کرده که مجوز خمیر مرغ به همه می‌دهد اما از سوی سازمان غذا و دارو مجوز جدیدی داده نمی‌شود و مجوزهای قبلی هم باید اصلاح شوند.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو در رابطه با وضعیت نیترات موجود در آب نیز گفت: بررسی کیفیت آب به معاونت‌های بهداشتی به  سازمان غذا دارو برمی‌گردد که آب لوله‌کشی مسئولیتش با معاونت بهداشتی و آب بسته‌بندی شده و آب‌های معدنی بر عهده سازمان غذا و دارو قرار دارد.

وی ادامه داد: در مورد نیترات موجود در آب آشامیدنی ما نمی‌توانیم اظهارنظری کنیم اما در مورد آب‌های معدنی با بررسی‌هایی که از نمونه‌های موجود در بازار انجام دادیم مشخص شد که مشکلات تقلبی در آنها وجود ندارد.

وی افزود: آب معدنی
یا از چشمه گرفته می‌شود که بدون تغییر بسته‌بندی می‌شود و املاح آن طبیعی است یا در قالب آب آشامیدنی از آب رودخانه و مکان‌های دیگر تهیه می‌شود و با تابش ازون در آن، آلایندگی آن را کم می‌کنند.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو ادامه داد: در هر دو مورد آب معدنی و آب آشامیدنی بررسی‌های لازم را انجام دادیم و سلامتی آنها تأیید شده است و معیارهای لازم را داشته‌اند.

وی گفت: به بیش از صد برند مجوز تولید آب معدنی داده‌ایم البته برخی از آنها مجوز دارند اما تولید نشده‌اند و از سطح بازار فقط 20 تا 30 برند پرمصرف را بررسی کرده‌ایم با این حال تقلب در آب معدنی هم وجود دارد اما در نمونه‌های ما بسیار کم بوده است.

وی همچنین از رتبه‌بندی آب آشامیدنی و معدنی در آینده نزدیک خبر داد و گفت: هم اکنون میزان نیترات موجود در کشور 50 PPM است به همین دلیل به دنبال بازنگری برای استانداردهای نیترات هستیم.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو همچنین نسبت به نگهداری مواد غذایی در جلوی مغازه‌ها هشدار داد و گفت: گاهی می‌بینیم برخی مواد غذایی مانند آب معدنی جلوی در مغازه گذاشته می‌شود که آفتاب شدیدی به آن می‌تابد و به دلیل اینکه ظروفشان پلاستیکی است آلایندگی تولید می‌کنند.

رستگار ادامه داد: همچنین پفک و چیپس در جلوی مغازه‌ها نگهداری می‌شود که در معرض نور مستقیم آفتاب قرار می‌گیرد و روغن موجود در آن تجزیه شده و به مواد مضر تبدیل می‌شود یا گاهی به هنگام بارش باران در فصل پاییز و زمستان خوراکی‌هایی که جلوی مغازه‌ها نگهداری می‌شوند رطوبت جذب کرده و باعث رشد مواد میکروبی و قارچی می‌شوند.

رستگار گفت: بررسی کیفیت مواد غذایی با سازمان غذا و دارو است اما نظارت بر عملکرد مغازه‌ها با اداره صنوف و سلامت بهداشت محیط کار است البته ما پس از بررسی نتایج، آن را به سازمان‌های مرتبط اعلام می‌کنیم.

وی ادامه داد: همچنین تأکید می‌شود که ظروف آب معدنی را نباید در فریزر نگهداری کرد چرا که با یخ زدن آب معدنی باعث می‌شود پلیمر که یک ماده مضر و خطرناک است روی سطح آب بیاید.

وی گفت: بنابراین با بررسی‌های انجام شده مشخص شد که تولید آفتاب و گرمای بسیار در بیرون از مغازه‌ها باعث ایجاد مواد مضر در خوراکی‌ها می‌شود.

منبع:فارس
کد خبر 29665e37168348d69433afc0ebdc9dde

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =