بهناز قاسمی - يك سرمايه گذار خارجي روغن نباتي از روز شنبه قيمت فروش خودرا كاهش داد تا بتواند ضمن كنار زدن رقباي خود، در كوتاه‌مدت بازار را دردست بگيرد، با اين اقدام كه هرازچندگاهي اتفاق مي‌افتد، قطعاً شاهد تعطيلي اجباري بيش از ١٠ كارخانه خواهيم بود كه نتيجه آن بيكاري كارگران است و بس.


به گزارش روزنامه جوان، يك سرمايه گذار خارجي روغن نباتي از روز شنبه قيمت فروش خودرا كاهش داد تا بتواند ضمن كنار زدن رقباي خود، در كوتاه‌مدت بازار را دردست بگيرد، با اين اقدام كه هرازچندگاهي اتفاق مي‌افتد، قطعاً شاهد تعطيلي اجباري بيش از ١٠ كارخانه خواهيم بود كه نتيجه آن بيكاري كارگران است و بس.
اخبار رسيده از بازار حاكي از آن است كه از روز شنبه برخي برندهاي معروف روغن نباتي از جمله لادن و مارگارين، حلب‌هاي 17 كيلويي روغن را 10 هزار تومان زير قيمت به بهاي 55‌هزار تومان به عمده‌فروشان مي‌فروشند، اين در حالي است كه روغن با قيمت ارزان به دست مصرف‌كننده نمي‌رسد و فقط عمده فروشان و دلالان منتفع مي‌شوند. درحال حاضر 81 درصد سهام صنايع غذايي بهشهر (روغن نباتي لادن ) متعلق به هلدينگ صافولاي عربستان است. بقا در صنايع، خصوصاً توليد روغن نباتي نياز به سرمايه بسيار بالا دارد كه صافولاي عربستان اين مشكل را در ايران با خريد سهام لادن و تزريق سرمايه‌هاي بي‌حد خود براي اين برند برطرف كرده و به مرور ليدر بازار روغن نباتي شده است.

در نظر داشته باشيم مالكيت بيش از ٤٩ درصد سهام شركت ايراني توسط شركت‌هاي خارجي خلاف قانون تجارت است. حال اين مالكيت بالاي صافولا، آن هم در يك كالاي اساسي كشور باعث شده نبض بازار روغن نباتي به دست لادن و عمده شريك عربستاني باشد. قيمت گذاري و ميزان توزيع، درصدهاي تخفيف به خريدار محصول توسط ليدر بازار تعريف مي‌شود.

 درچنين شرايطي، لادن با كاهش قيمت شديد (زير قيمت مصوب سازمان حمايت) و البته با كمك سرمايه عربستان و در زماني محدود باعث مي‌شود توليد كنندگان كوچك داخلي براي فروش محصول خود با مشكل جدي روبه‌رو باشند. به گفته فعالان بازار، اگر اين دامپينگ بيش از يك هفته ادامه داشته باشد قطعاً شاهد تعطيلي اجباري بيش از ١٠ كارخانه خواهيم بود.

در اين خصوص مدير عامل يك كارخانه كوچك روغن نباتي با تأييد خبر فوق در گفت و گو با «جوان» افزود: گروه صنعتي بهشهر كه توليد‌كننده روغن لادن است و سرمايه گذار خارجي دارد و به منابع مالي خارجي وصل است، مواد اوليه رابا قيمت مناسب تأمين مي‌كند و قيمت تمام شده آن نيز پايين است و هر از چند گاهي قيمت عمده خود را كاهش مي‌دهد تا ضمن رقابت سهم بيشتري از بازار را دراختيار بگيرد.

 قنبري مدير عامل روغن هنگامه از تعطيلي 10 كارخانه كوچك از ابتداي هفته خبر داده و گفت: اين شركت از يك ماه گذشته تصميم داشت قيمت خودرا كاهش دهد اما با خواهش و تمناي برخي كارخانجات دست نگه داشت، كه متأسفانه از روز شنبه دامپينگ را در بازار روغن‌هاي 17‌كيلويي آغاز كرده است. وي تصريح كرد: وقتي كارخانجات برند 10 هزار تومان قيمت عمده‌فروشي را كاهش مي‌دهند، كارخانجاتي كه در رتبه‌‌هاي دوم، سوم و... قرار دارند، مجبورند قيمت‌هاي خود را 12، 14‌هزارتومان و... كاهش دهند تا بتوانند در قفسه فروش عمده فروشان قرار گيرند و در چنين شرايطي، ديگر توليد و فروش صرفه اقتصادي ندارد.

وي با انتقاد از عدم نظارت سازمان حمايت بر بازار تأكيد كرد: در حال حاضر 10 تا 15 كارخانه كوچك به مرز تعطيلي كشيده شده‌اند وبيش از هزار كارگر نيز بيكار شده‌اند، از اين رو قرار است طي روزهاي آتي به مجلس مراجعه كرده و از نمايندگان مجلس براي رفع مشكلاتمان و مقابله با سرمايه گذاران خارجي كمك بگيريم.

  تنظيم 2فاكتور فروش

قنبري همچنين افزود: البته در يك ماه گذشته نيز اين برند ها، كالاهاي خود را با دوفاكتور به فروش رساندند، به اين صورت كه كالا را با قيمت 65 هزار تومان تنظيم كردند اما 5 هزار تومان از پول را در هر حلب روغن به عمده فروش بازگرداندند. وي افزود: البته اين كاهش قيمت مقطعي است و پس از گرفتن بازار و پر شدن قفسه‌هاي عمده فروشان از اين برند‌هاي معروف، به دلايل مختلف دوباره قيمت‌ها گران مي‌شود و در اين ميان كارخانجات كوچك از چرخه توليد خارج مي‌شوند. به گفته وي، راه حل رفع مشكل توليد كنندگان صنعت روغن ، جلوگيري از دامپينگ برخي كارخانجات، تجديد نظر در نرخ سود بانكي و آماده‌سازي زير‌ساخت‌ها به منظور صادرات به كشورهاي همسايه به ويژه عراق است. وي معتقد است صادرات روغن نباتي در شرايط فعلي به عراق مقرون به صرفه است، اما از آنجا كه سرمايه گذار گروه صنعتي بهشهر در تركيه، انواع روغن را به اين كشور صادر مي‌كند، از اين رو اين گروه صنعتي با صادرات روغن مخالفت مي‌كند و آن را اقتصادي نمي‌داند.

   بي‌اطلاعي مدير عامل لادن از ارزاني قيمت‌ها

به رغم كاهش قيمت عمده روغن نباتي از روز شنبه، مدير عامل گروه صنعتي بهشهر از اين خبر اظهار بي‌اطلاعي كرد و در گفت و گو با «جوان» افزود: هيچ بخشنامه‌اي در اين خصوص نداشتيم، شايد شركت پخش تصميم گرفته تخفيفاتي را به مشتريان خود بدهد.

حميد رضا رضايي در پاسخ به اين سؤال كه آيا كاهش قيمت‌ها در شرايط ركود توليد كنندگان را متضرر نمي‌كند، گفت: در تابستان بازار روغن رونق ندارد، از اين رو برخي كارخانجات براي حفظ سهم بازار خود، مجبورند تخفيفاتي قائل شوند، البته در حال حاضر شرايط بازار تغيير كرده و رقابتي شده است. وي گفت: در شرايط تحريم كه مواد اوليه به سختي تأمين مي‌شد كارخانجات خرد از دور خارج شده بودند، اما اكنون با بهبود شرايط و تأمين مواد اوليه اين توليد كنندگان به چرخه توليد بازگشتند، به طوري كه در حال حاضر تعداد كارخانجات از 26 به 50 كارخانه رسيده و طبيعي است، آنهايي كه قادر به رقابت نيستند از دور خارج شوند.

 صادرات اقتصادي نيست

رضايي همچنين صادرات روغن نباتي را اقتصادي ندانست و گفت: با توجه به اينكه تكليف توليد‌كنندگان با تصميمات دولت در خصوص آزادسازي صادرات مشخص نيست، از اين رو توليدكنندگان نمي‌توانند برنامه‌ريزي براي صادرات داشته باشند.

 سازمان حمايت تعطيل شود!

همچنين نادر قاضي‌پور، عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس، طي نامه‌اي از هيئت رئيسه مجلس خواست تا نسبت به دامپينگ روغن نباتي لادن در بازار به وزراي جهاد كشاورزي، صنعت و تجارت و تعاون و كار و امور اجتماعي تذكراتي داده شود. در اين نامه آمده است: روغن نباتي لادن به پشتوانه سرمايه‌گذار خارجي خود، سهم بيش از 40 درصدي بازار را از آن خود كرده و با دامپينگ موجب شده كارخانجات كوچك توان رقابت نداشته باشند. همچنين كميسيون صنايع و معادن مجلس پيشنهاد كرده است كه سازمان حمايت مصرف‌كنندگان و توليد‌كنندگان تعطيل شود تا حداقل مصرف‌كنندگان تكليف خود را با گران‌فروشان بازار بدانند.
کد خبر 9a6009083fe342cc9ef1a182950b2512

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =