زردچوبه، محصولی گیاهی و صددرصد ارگانیک میباشد؛ که به عنوان یک ادویه پرکاربرد در همه جا شناخته شده است. باید دانست که زردچوبه افزون بر خوشرنگ کردن مواد غذایی دارای خواص دارویی و درمانی زیادی هم میباشد؛ به همین خاطر در طب سنتی خواص آن اهمیت زیادی پیدا کرده است. در این مقاله به بیان کلی خواص و مضرات زردچوبه خواهیم پرداخت.
ارزش غذایی زردچوبه
زردچوبه به عنوان یک ادویه کاملا گیاهی ارزش غذایی بالایی دارد؛ چرا که ساختار آن تشکیل شده از مواد ریز مغذی است. باید دانست که در ترکیب زردچوبه بسیاری از مواد مغذی از جمله: پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، قند، فسفر، پتاسیم، مس، آهن، سدیم، سلنیوم و روی موجود است؛ همچنین در ترکیب این ادویه شمار زیادی از انواع ویتامینها نیز موجود است. با وجود مواد مغذی و معدنی فراوانی که در زردچوبه وجود دارد باید گفت که میزان کالری آن نیز نسبتا بالا است. البته وجود ماده فعال کورکومین در ترکیب زردچوبه سبب شده که این محصول از نظر خواص دارویی نیز ارزش بالایی داشته باشد.
ترکیبات مهم در زردچوبه چیست؟
زردچوبه، تهیه شده از ریشه نوعی گیاه میباشد که رنگ زرد آن سبب خوشرنگ شدن انواع مواد غذایی هنگام آشپزی میشود. اما باید دانست که اهمیت زردچوبه تنها در خوشرنگ بودن آن خلاصه نمیشود؛ چراکه ترکیبات شیمیایی متنوعی در آن موجود است که به خواص درمانی و دارویی زردچوبه کمک میکنند. هر کدام از ترکیبات شیمیایی که در ساختار زردچوبه وجود دارند دارای خواص جداگانهای میباشند. فواید زردچوبه بهخاطر وجود ترکیبات شیمیایی زیر میباشد.
شماره | ترکیب | خواص | کاربردها |
---|---|---|---|
۱ | کورکومین (آنتیاکسیدان) | خاصیت ضدالتهابی، تقویت سیستم ایمنی، کمک به سلامت مفاصل | درمان التهاب، کاهش درد آرتروز، پیشگیری از بیماریهای مزمن |
۲ | فلاندرن | خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی، تقویت سیستم گوارش | بهبود هضم غذا، مقابله با عفونتهای قارچی و باکتریایی |
۳ | کاپرلیک | خاصیت ضدویروسی، ضدقارچی و آنتیباکتریال | مبارزه با عفونتهای گوارشی و پوستی، تقویت ایمنی بدن |
۴ | والرینیک اسید | آرامبخش طبیعی، کاهش استرس و اضطراب | بهبود خواب، کاهش استرس و کمک به آرامش ذهن |
مهمترین خواص زردچوبه
خواص زرد چوبه بسیار گسترده و متنوع هستند؛ و با وجود فوایدی که زردچوبه دارد میزان مصرف آن رو به افزایش است. لازم به ذکر است که تمامی مواردی که به عنوان خواص زردچوبه تازه تا به اکنون معرفی شدهاند؛ دارای منشأ علمی میباشند و برای اثبات فواید زردچوبه تحقیقات علمی و پزشکی زیادی انجام گرفته است. مهمترین خواص زردچوبه شامل: کاهش التهاب، تسکین درد، بهبود عملکرد کبد، سلامت پوست و مو، تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت سیستم گوارشی، سلامت استخوانها و مفاصل و ... میشود.
فواید زردچوبه برای سلامتی
اگر تمایل دارید در رابطه با این موضوع که خواص زردچوبه چیست؟ و یا اینکه زردچوبه برای چی مفیده؟ حتما این مطلب را مطالعه نمایید. در اینجا سعی داریم بهترین مزایای مصرف زردچوبه را عنوان کنیم.
- زردچوبه برای لاغری
زردچوبه دارای خاصیت چربی سوزی میباشد؛ بنابراین از طریق افزایش متابولیسم بدن و کنترل سطح قند خون موجب کاهش وزن میشود. البته ترکیباتی که در زردچوبه وجود دارند تا حدود زیادی هم باعث بهبود عمل هضم و جذب مواد غذایی میشوند؛ که از این نظر هم بر روی لاغری اثر میگذارد. با مصرف زردچوبه و غذای با فیبر بالا به کنترل وزن و لاغری خواهید رسید.
- سلامت سیستم گوارشی
ترکیبات فعال موجود در زردچوبه سبب از بین رفتن باکتریهای مضر در روده میشوند؛ که از این نظر مصرف زردچوبه به سلامت سیستم گوارشی کمک کرده و موجب پیشگیری از برخی بیماریهای گوارشی مانند: کولیت، سندروم روده تحریک پذیر و ... میشود.
- خواص زردچوبه برای کبد
زردچوبه خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد؛ و مصرف آن فعالیت آنزیمهای کبدی را تنظیم کرده و از این طریق کبد را در برابر بیماریها محافظت میکند. مصرف زردچوبه همچنین به عنوان یک داروی کمکی موجب میشود تا بیماریهای کبدی بهبود پیدا کنند؛ اما نباید این محصول را به عنوان داروی اصلی برای سلامت کبد در نظر گرفت.
- خواص زردچوبه برای پوست و مو
زردچوبه برای حفظ سلامت پوست و مو نیز مفید است؛ به طوری که امروزه از آن محصولات بهداشتی مانند صابون تولید کردهاند. زردچوبه مشکل ریزش موی سر را بهبود میبخشد. همچنین این محصول برای شفافیت پوست و درمان لکههای پوستی، کنترل جوش صورت، برطرف کردن سیاهی دور چشم و کاهش چین و چروکهای پوستی نیز مفید است. و برای کاهش چین و چروک پوست از خواص روغن کرچک نیز غافل نشوید.
- خواص زردچوبه برای آقایان
مصرف زردچوبه برای آقایان هم مفید میباشد و میتواند مشکلات مربوط به زود انزالی را در آنها درمان کند. تنظیم سطح هورمون تستوسترون و پیشگیری از سرطان پروستات، تقویت قوای جنسی و پیشگیری از پسوریازیس از دیگر خواص زردچوبه برای آقایان محسوب میشوند.
- خواص زردچوبه برای زنان
خاصیت زردچوبه در زنان هم شامل موارد مهم و متعددی میشود. این محصول میتواند به تسکین درد قاعدگی کمک کند؛ از طرفی نیز احتمال مبتلا شدن به سرطان و عفونت رحم را نیز کاهش میدهد البته زردچوبه باعث تنظیم سطح هورمونهای زنانه نیز میشود.
- خواص زردچوبه برای تقویت عملکرد مغز
خاصیت ضدالتهابی زردچوبه موجب تقویت سلولهای عصبی مغز میشود؛ که از این جهت مانع از مبتلا شدن فرد به آلزایمر، پارکینسون و زوال عقلی میشود.
- خواص زردچوبه برای سلامت قلب
یکی از ترکیبات فعال موجود در زردچوبه کورکومین میباشد که برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است. وجود کورکومین و تاثیرات مثبت آن بر قلب، مانع از مبتلا شدن به بیماریهای قلبی میشود.
- خاصیت زردچوبه برای کنترل قند خون
ترکیبات اصلی زردچوبه سبب تنظیم سطح انسولین خون در حد متعادل میشوند؛ و از این طریق قند خون را کنترل میکنند مثل عملکرد خواص عرق کاسنی که باعث کاهش قند خون میشود. البته باید دانست که هرگونه زیادهروی در میزان مصرف زردچوبه به منظور کنترل قند خون، تاثیر عکس داشته موجب افزایش سطح قند خون میشود؛ بنابراین افراد مبتلا به قند خون بالا باید این محصول را در میزان مجاز استفاده کنند.
- پیشگیری از سرطان
خاصیت آنتی اکسیدانی قوی و کورکومین موجود در زردچوبه این ماده را به دارویی موثر برای پیشگیری از سرطان تبدیل کرده است. موارد نام برده از طریق مهار سلولهای سرطانی مانع از ایجاد بیماری خطرناک سرطان در بدن انسان میشوند. البته مصرف زردچوبه از گسترش سرطان و بزرگ شدن تومورهای سرطانی نیز پیشگیری میکند. طبق تحقیقات پزشکی صورت گرفته مصرف زردچوبه برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ بسیار مفید است.
- تقویت سیستم ایمنی بدن
آنتی اکسیدانهای زردچوبه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل بیماریزا میشوند. با تقویت سیستم ایمنی راهی برای ورود عوامل بیماریزا مانند: ویروسها و باکتریها وجود نخواهد داشت.
- تقویت سلامت استخوانها و مفاصل
زردچوبه به دلیل فواید و ارزش غذایی بالایی که دارد التهاب موجود در مفاصل و استخوانها را از بین میبرد؛ که از این نظر مصرف آن برای افراد مبتلا به آرتروز، کمردرد و زانودرد مفید میباشد. البته مصرف زردچوبه از طریق تقویت رشد استخوانها شرایط را برای افزایش قد کودکان نیز فراهم میکند.
- زردچوبه برای سلامت کلیهها
مصرف به اندازه زردچوبه میتواند به دفع سنگ کلیه هم کمک کند؛ این در حالیست که اگر میزان مصرف زردچوبه در افراد مبتلا به مشکلات کلیوی زیاد باشد قطعا تشکیل سنگ کلیه را در آنها تشدید خواهد کرد.
- کنترول کلسترول خون
زردچوبه میتواند در قالب یک مکمل درمانی باعث کنترل کلسترول خون شود. همانطور که میدانید افزایش کلسترول بد خون سبب بروز بیماریهای قلبی و سکته خواهد شد؛ که شما میتوانید با مصرف زردچوبه میزان کلسترول خون را کاهش دهید و نیز از خواص روغن زیتون نیز همین است که کلسترول بد را کاهش داده و از بیماریهای قلبی در امان باشید.
زردچوبه در طب سنتی
خواص زردچوبه در طب سنتی هم بسیار مورد توجه قرار گرفته است؛ به همین دلیل در این طب، به بسیاری از بیماران توصیه میشود که زردچوبه را به عنوان یک دارو استفاده کنند. زردچوبه دارای طبیعت گرم و خشک است؛ از طرفی هم این محصول دارای خاصیت ضد اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدباکتریایی نیز میباشد. از دیدگاه طب سنتی هم زردچوبه خواص متعدد و مهمی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- خاصیت زردچوبه برای درمان دیابت
- بهبود گردش خون در بدن
- درمان یرقان
- گشاینده انسدادهای کبدی
- قطع خونریزی لثه
- تسکین دندان درد
- درمان زخمهای عفونی
- درمان کوفتگی
موارد مطرح شده از مهمترین خواص زردچوبه در طب سنتی محسوب میشوند؛ که افزون بر این موارد، فواید بیشمار دیگری هم وجود دارد.
چای زردچوبه برای چی خوبه؟
مصرف زردچوبه به هر نحوی دارای فواید بسیاری است؛ که یکی از بهترین روشهای مصرف آن چای زردچوبه است. مصرف چای زردچوبه فواید گستردهای دارد که از بین مهمترین آنها به این موارد اشاره میکنیم:
- درمان سرماخوردگی
- بهبود گردش خون
- تثبیت کولیت روده
- درمان عوارض ریوی
- تعدیل علائم آرتروز
- تقویت کبد و کیسه صفرا
- پاکسازی کبد
- درمان التهاب چشم
- کاهش وزن و لاغری
موارد مطرح شده تنها چند مورد از خواص زردچوبه محسوب میشوند؛ در حالی که دامنه فواید این محصول بسیار گسترده است.
مضرات مصرف بیش از حد زردچوبه
با وجود اینکه زردچوبه به عنوان یک محصول گیاهی و ارگانیک دارای خواص بیشماری است؛ اما باید دانست که مصرف بیش از اندازه آن ممکن است سبب ایجاد مشکلاتی برای سلامتی شود. مهمترین عوارض ناشی از مصرف زیاد زردچوبه به شرح موارد زیر میباشد:
- حالت تهوع و استفراغ
- معده درد
- افزایش سطح قندخون
- ایجاد سنگ کلیه
- کاهش سطح آهن خون
- ایجاد سنگ کیسه صفرا
- کاهش فشار خون
- سردردهای شدید
- مشکلات باروری
با وجود عوارض مطرح شده در قسمت فوق پیشنهاد میکنیم که اگر زردچوبه را به منظور بهرهمندی از فوایدی که دارد استفاده میکنید؛ حتما مصرف آن را تحت نظر پزشک و با مشورت وی انجام دهید تا در این صورت درگیر عوارض آن نشوید.
بهترین زمان مصرف زردچوبه
بهترین زمان مصرف برای بهره بردن از خواص زردچوبه بستگی به هدف شما از مصرف این محصول دارد. با این حال به نظر میرسد که مصرف زردچوبه در هر زمانی تاثیرات درمانی مثبت خود را در بدن اعمال میکند. شما میتوانید در زمانهای مختلفی از طول شبانهروز مانند: قبل از صبحانه، قبل از غذا، قبل از انجام تمرینات ورزشی و قبل از خواب این محصول دارویی را در مقدار مجاز استفاده نمایید. یک نکته مهم در رابطه با زمان مصرف زردچوبه این است که حداکثر جذب فواید زردچوبه زمانی است که شما آن را قبل از صرف غذا و با معده خالی استفاده میکنید؛ پس پیشنهاد ما به شما این است که زردچوبه را به طور ناشتا مصرف کنید.
بهترین نحوه استفاده از زردچوبه
خوشبختانه مصرف زردچوبه اصل و تازه به هر نحوی فواید آن را در اختیار سلامت بدن شما قرار خواهد داد؛ بنابراین برای مصرف این محصول نیاز به انجام کار خاصی نیست. مصرف کنندگانی که زردچوبه را به قصد بهرهمندی از فوایدی که دارد استفاده میکنند؛ میتوانند این محصول را همراه با شیر، عسل، آب ولرم، ماست و یا به صورت ترکیبی با مواد غذایی دیگر استفاده کنند. ترکیب زردچوبه با مواد نام برده خواص دارویی و درمانی ویژهای برای سلامت جسمانی بدن انسان خواهد داشت. و خواص فلفل سیاه با ترکیب زردچوبه باعث جذب بهتر کورکومین موجود در زردچوبه میشود.
تداخل دارویی زردچوبه
زردچوبه علیرغم تمام فوایدی دارویی و مثبتی که دارد با برخی از داروها تداخل داشته و موجب بروز مشکلات جدی خواهد شد؛ با همین خاطر افراد بیماری که سابقه مصرف دارو دارند باید حتما این محصول را با احتیاط و با مشورت پزشک استفاده کنند. به طور مطمئن شناخت داروهایی که با مصرف زردچوبه تداخل دارند بسیار مهم است؛ به همینخاطر لازم دانستهایم مهمترین این داروها را در این بخش عنوان کنیم.
- آنتی بیوتیکها
- داروهای ضدانعقاد
- داروهای ضدافسردگی
- آنتی هیستامینها
- داروهای قلبی-عروقی
- داروهای شیمیدرمانی
هر یک از داروهای نام برده شده در قسمت فوق به طور جداگانه دارای انواع مختلفی هستند؛ بنابراین افرادی که از داروهای مربوط به دستهبندی فوق استفاده میکنند نباید از زردچوبه هم به طور همزمان استفاده خوراکی داشته باشند.
بهترین نوع زردچوبه برای کجاست؟
زردچوبه به عنوان یکی از ادویههای کاربردی و پرمصرف، دارای انواع مختلفی است. باید دانست که به طور کلی بهترین محصول زردچوبه از سرزمین هندوستان و پاکستان برداشت میشود. ابتدا کیفیت زردچوبه هند بالا است و زردچوبه پاکستانی نیز در رقابت با نوع هندی این محصول است. با توجه به اینکه امروزه کیفیتهای تقلبی فراوانی از زردچوبه در بازار موجود است باید نوع اصل و اعلا این محصول را از فروشگاهها و مراکز معتبر تهیه نمایید. دقت داشته باشید محصولی که از مزارع هندوستان و پاکستان برداشت میشود خالص و اصل میباشد؛ به همین خاطر باید بدانید که بهترین محصول زردچوبه برای کشور هندوستان و پاکستان میباشد.
نتیجه گیری
زردچوبه را بیشتر افراد به عنوان یک ادویه مهم در آشپزی میشناسند؛ اما حقیقت آن است که خواص درمانی این محصول بسیار مهم و بااهمیت تلقی میشود. زردچوبه با داشتن خواص دارویی بسیار میتواند باعث پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها شود؛ ولی لازم است که حتما آن را در مقدار مناسب مورد استفاده قرار دهیم؛ چراکه مصرف زیاد آن موجب بروز برخی از عوارض خواهد شد. مسلما کیفیت بالا و اصل بودن زردچوبه بر روی تاثیرات دارویی آن تاثیر زیادی دارد؛ به همین خاطر توصیه میکنیم همیشه زردچوبه اعلا را مورد استفاده قرار دهید.
نظر شما