برای بسیاری از ما سفارش ساندویچ و پیتزا و... بدون سس کچاپ غیر ممکن است! حتی بسیاری از ما بدون چشیدن طعم غذا افزودن این چاشنی را ضروری میدانیم. این چاشنی پرطرفدار که از گوجه فرنگی و ادویه های طعم دهندهای چون فلفل و پاپریکا و قند و شکر و سرکه ... ساخته می شود، مضرات زیادی دارد. متخصصان تغذیه استفاده از آن را به خصوص برای کودکان مضر و آسیب زننده می دانند. هر قاشق از آن حدود چهار گرم شکر است که این میزان به ویژه در صورت مصرف مکرر بسیار مضر است. در این مطلب قصد داریم به مهم ترین مضرات سس کچاپ اشاره کنیم تا شاید شما را از خوردن آن باز داریم!
مضرات سس کچاپ
متاسفانه در کارخانجات برای خوشمزه شدن و فروش بیشتر محصولات خود، مواد نگهدارنده و مضر بسیاری به آن اضافه می کنند. عموما قند و نمک بیش از حد آن مهم ترین عوارض سس کچاپ را برای فرد ایجاد می کنند. افزایش فشار خون، چاقی، بیماری های قلبی و عروقی از مهمترین مضرات سس کچاپ است که در ذیل با جزئیات بیشتری خدمت شما ارائه خواهد شد:
واکنش های آلرژیک و تحریکی سس کچاپ
دیده شده که برخی از افراد با مصرف سس کچاپ دچار واکنش های الرژیکی مانند سرفه یا خارش و ... می شوند این حالت بسیار نادر است. ولی ممکن است در برخی از افراد دارای سیستم ایمنی حساس ایجاد شود. عموما سولفیت، سالیسیلات و گلوتن موجود در سرکه و گوجه ی سس کچاپ عاملین اصلی ایجاد حساسیت می باشند.
افزایش وزن از مضرات سس کچاپ!
بر کسی پوشیده نیست که افزودن چاشنی خوشمزه ای چون سس کچاپ موجب خوش بو و خوش طعم شدن غذا شده و اشتهای فرد برای مصرف حجم بیشتری از غذا افزایش می یابد. از طرفی سس کچاپ دارای قند و مواد نگهدارنده بسیار زیادی است که در ادامه مصرف طولانی مدت، موجب تجمع بافت های لیپید و چربی در بدن فرد شده و اضافه وزن و چاقی را در پی خواهد داشت.
بیماری های قلبی و عروقی
افزایش چربی های مضر بالای تری گلیسریدها با احتمال بروز بیماری های قلبی همسو و موازی است. شربت فروکتوز موجود در سس کچاپ دقیقا سبب افزایش تری گلیسیریدها در بدن شده و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. پس اگر مایلید که دچار بیماری های قلبی و عروقی نشوید این چاشنی را به دلیل مضرات سس کچاپ از وعده های غذایی خود حذف کنید.
افزایش ریسک ابتلا به بیماری های کلیوی
از دیگر مضرات سس کچاپ می توان به درصد بالای نمک و سدیم موجود در آن اشاره داشت. این ترکیبات احتمال ایجاد کلسیم در ادرار را افزایش داده و در نهایت موجب سنگ کلیه خواهند شد.
آسیب به سیستم گوارشی
سرکه و گوجه فرنگی مهمترین فاکتورها در ترکیباتی است که در تولید سس کچاپ استفاده می شوند. به همین دلیل ph چاشنی اسیدی است به همین دلیل مداومت در استفاده از سس کچاپ می تواند به بافت معده و دوازدهه آسیب رساند و اثرات ازاردهنده ای چون رفلاکس شدید را ایجاد نماید. برای بهبود عملکرد گوارش می توانید به خواص شیر زعفران مراجعه کنید.
درد مفاصل از عوارض سس کچاپ
سولانین موجود در گوجه فرنگی سبب جمع شدن کلسیم در بافتها شده و در نهایت التهاب و درد مفاصل را افزایش خواهد داد. از طرفی تمامی غذاهای کنسرو شده به دلیل افزایش مقاومت آنها در برابر فساد دارای مواد نگهدارنده زیادی هستند. همین مواد در بدن به شدت التهاب زاست و موجب ایجاد دردهای مفصلی و عضلانی آزاردهنده بسیار زیادی خواهد شد.
مقاومت به انسولین
حتما متعجب خواهید شد اگر بدانید که سس کچاپ موجب کاهش انسولین شده و مقاومت به انسولین را در بدن فرد افزایش می دهد شربت ذرت یا فروکتوز و هم چنین حجم زیاد قند در این چاشنی مهم ترین عامل در ایجاد این مسئله است. بنابراین اگر به سس کچاپ بسیار علاقمند هستید و با هر وعده غذایی چندین قاشق از آن را روی غذای خود اضافه می کنید باید به شما اطلاع دهیم که نمک و قند فوق العاده زیادی را وارد بدن خود می کنید که می تواند تبعات بسیار خطرناکی را در پی داشته باشد. برای تنظیم انسولین خون میتواند به خواص سیر مراجعه کنید.
تضعیف سیستم ایمنی با مصرف سس خوشمزه کچاپ
سس کچاپ دارای مواد قندی و سدیم بسیار زیاد است که فاقد هرگونه ارزش غذایی می باشند و در نهایت التهاب را در بدن افزایش می دهند و باعث تضعیف عملکرد سیستم ایمنی و سرکوب آن می شود. و حتی به دلیل مقادیر زیادی جیوه می تواند موجب آسیب سیستم عصبی کودکان نیز شوند.
آسیب به کبد
شربت ذرت و مواد نگهدارنده موجود در سس کچاپ فشار مضاعفی را بر سیستم پالایشی کبد وارد کرده و در صورت استفاده مدام می تواند موجب کبد چرب و یا حتی سیروز کبدی گردد.
گرسنه ماندن سلول های شما
هدف اصلی ما از غذا خوردن رساندن مواد غذایی مفید به سلول ها برای بهبود عملکرد آنها است. سس کچاپ و عموما مواد غذایی فست فودی که به همراه ان خورده می شود فاقد هر گونه ترکیبات مفید برای بدن است و در اصلاح صرفا معده شما را پر می کنند. ولی نمی توانند نیاز بدن شما را به پروتئین، فیبر و ویتامین ها و… تامین کنند توصیه می شود که رژیم غذایی خود را طوری قرار دهید که هم از مزه آن غذاها لذت ببرید و هم نیاز سلولی خود را برطرف کنید. با این اوصاف سس کچاپ انتخاب عاقلانه ای نیست!
خطر ابتدا به فشار خون بالا
از دیگر عوارض سس کچاپ می توان به درصد بالای سدیم و مواد التهاب زای آن اشاره کرد که در نهایت موجب بروز فشار خون بالا خواهد شد. در صورتی که فشار خون بالا کنترل یا درمان نشود می تواند فرد را با مشکلاتی همچون بیماری های کلیوی و قلبی و عروقی مواجه سازد که گاها جبران این عوارض بسیار دشوار است.
نظر شما