نظام سهمیه بندی واردات قهوه شفاف نیست

فعالان صنعت قهوه می گویند: سهمیه بندی واردات قهوه در وزارت جهاد کشاورزی شفاف نیست و انجمن قهوه هیچ اطلاعی از میزان سهمیه شرکتها، تخصیص و تامین ارز واردات قهوه ندارد.

به گزارش پایگاه خبری اقتصادغذا «فود پرس»، حسین بابایی نائب رییس انجمن قهوه ایران در آستانه برگزاری دومین نمایشگاه قهوه ایران در ایران مال در جمع خبرنگاران گفت: دانه سبز قهوه به عنوان ماده اولیه صنعت قهوه به طور کامل از طریق واردات تامین می شود اما بعد از برقراری سیستم سهمیه بندی واردات توسط وزارت جهاد کشاورزی متاسفانه هیچ اطلاعاتی از مکانیزم سهمیه بندی و میزان سهمیه ها وجود ندارد.

وی افزود: طی سال های گذشته سرمایه گذاری های زیادی در صنعت قهوه ایران انجام شده است به طوری که بر اساس آمار خرداد ماه ۱۴۰۱ وزارت صمت حدود ۲۷۰  واحد صنعتی تولیدکننده قهوه با ظرفیت بیش از ۳۸۰ هزار تن در کشور وجود دارد در حالی که محدودیت های ارزی و تغییر متعدد قوانین به بهانه تحریم و محدودیت های ارزی باعث شده تا سال گذشته فقط ۵۲ هزار تن دانه سبز قهوه وارد کشور شود و بقیه ظرفیت این صنعت خالی بماند.

بابایی خاطرنشان کرد: عدم شناخت مدیران دولتی از صنعت قهوه باعث شده تا تصمیم گیران این بخش تمایزی بین دانه سبز قهوه به عنوان ماده اولیه صنعت و تولید کشور و کالایی مثل موز و ... قائل نشوند و همین امر منجر به تصمیماتی مانند محدودیت ارزی و اجرای سیاست تهاتری برای واردات شده است.

نائب رییس انجمن قهوه تصریح کرد: اجرای قانون تمرکز وطایف (انتزاع) باعث شده تا مجوزها و سرمایه گذاری ها با نظر وزارت صمت صادر شود اما مواد اولیه ما در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است.

رشد سالانه ۷۰ درصدی تولید قهوه در کشور

در ابتدای این نشست، حسام ربیعی رئیس هیات مدیره انجمن قهوه ایران طی سخنانی با اشاره به توسعه تولید و مصرف قهوه در ایران طی سال های اخیر گفت: افزایش آگاهی عمومی آحاد جامعه باعث شده مصرف قهوه در ایران افزایش چشمگیری داشته باشد به طوری که قهوه در سال ۹۷ حدود ۸ هزار تن بود و به صورت میانگین واردات آن سالانه ۷۰ درصد رشد داشته است و این رقم در سال گذشته به بیش از ۵۰ هزار تن  افزایش یافت.

وی افزود: به رغم محدودیت های ارزی وسیستم سهمیه بندی وزارت جهاد کشاورزی،  واردات دانه سبز قهوه طی ۷ ماه سال ۱۴۰۳ حدود ۳۰ هزار بوده است و اگر این موانع وجود نداشت شاهد افزایش چشمگیر واردات مواد اولیه و تولید قهوه در کشور بودیم.

ربیعی در خصوص اهدف و ویژگی های دومین نمایشگاه قهوه ایران گفت: این نمایشگاه  از ۷ الی ۱۱ آذرماه در مرکز نمایشگاهی ایران مال در تهران برگزار می شود و در این دوره علاوه بر ایجاد محیطی حرفه ای برای عرضه محصولات و فناوری های روز در تولید و بسته بندی قهوه، تمرکز ویژه ای روی آموزش و مسابقات صورت گرفته است تا فعالان بازار قهوه در بخش صنف و صنعت بتوانند از این رویداد بهره کافی را ببرند.

ضرورت تعامل دولت با بخش خصوصی

علیرضا احمدپور عضو هیات مدیره انجمن قهوه نیز در سخنانی با بیان اینکه صنعت قهوه در ایران نوپا بوده و نیازمند حمایت بیشتر است گفت: صنعت قهوه ایران طی سال های اخیر توانسته با تولیدکنندگان ایتالیایی رقابت کند.

وی افزود: دغدغه فعالان صنعت قهوه ایران ماده اولیه است و تحریم و کمبود ارز واقعیت های بازار است اما می توان با تعامل بین دولت و انجمن، با همین امکانات موجود، مشکلات را کاهش داد.

سهمیه بندی واردات و از بین رفتن فرصت خرید کالای مناسب

علی مهجوریان فعال صنعت قهوه نیز در این نشست ضمن گلایه از شیوه سهمیه بندی واردات قهوه توسط وزارت جهاد کشاورزی گفت: فصل برداشت قهوه در کشورهای مختلف متفاوت است و سهمیه بندی فصلی عملا باعث شده نتوان قهوه مورد نظر را با کیفیت و قیمت مناسب در زمان درست خریداری کرد.

وی افزود: بروکراسی اداری در کشور به گونه ای شده است که گاهی اوقات ورود به کشورها برای خرید دانه قهوه به دلیل سهمیه بندی، طولانی بودن اخذ مجوزها و ثبت سفارش و ... باعث شده از فصل برداشت قهوه در آن کشور عبور کنیم.

این فعال صنعت قهوه در خصوص وضعیت بازار جهانی قهوه متذکر شد: تغییرات اقلیمی به ویژه در ویتنام و سرمازدگی قهوه در برزیل باعث شده نگرانی هایی در خصوص افزایش قیمت و همچنین کمبود برخی قهوه ها در بازار جهانی وجود داشته باشد.

شائبه رانت و فساد در سهمیه بندی غیرشفاف واردات

در ادامه این نشست محمدرضا امیری فرد عضو هیات مدیره انجمن قهوه ایران گفت: عدم شفافیت نحوه واردات و سهمیه بندی ها شائبه هایی در خصوص ایجاد رانت فساد را ایجاد کرده است به طوری که در بازار شاهدیم برخی فعالان تازه وارد با استفاده از ارتباطات و امکانات خود توانسته اند به سرعت سهم بازار خوبی را به دست آورند.

وی متذکر شد: هرجایی که شفافیت وجود نداشته باشد امکان رانت و فساد نیز وجود دارد و مدیران وزارت جهاد کشاورزی با شفافیت در خصوص سهمیه بندی واردات می توانند حاشیه ها را از این بخش دور کنند.

کیفیت بالای قهوه ایرانی

آرتم شهابیان بازرس انجمن قهوه در ادامه این نشست با اشاره به کیفیت بالای قهوه تولیدی در ایران گفت: نسل جوان ایران باید تغذیه بهتری داشته باشد و صنعت قهوه ایران در این راستا با بالا بردن کیفیت قهوه در کشور شرایط لازم برای چشیدن طعم واقعی و با کیفیت قهوه را فراهم کرده است.

وی افزود: سهمیه بندی فصلی وادرات باعث می شود که قهوه با کیفیت و متناسب با نیاز و ذائقه مردم وارد کشور نشود.

شهبابیان یادآورد شد: برای بهبود کیفیت محصولات تولیدی در کشور و افزایش تعامل با سازمان ملی استاندارد در حال بازنگری و تدوین استانداردهای لازم برای صنعت قهوه هستیم.

کد خبر 55485

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =